2016.09.23-24. – Szüreti Fesztivál

2016. szeptember 23-24-én zajlott Dunaföldváron a Szüreti Fesztivál. A rendezvény helyszíne a város főutcáján felállított rendezvénysátor és a közelében elhelyezkedő nagyszínpad volt. A programsorozat pénteken délután 17 órakor kezdődött a Bátai tamburazenekar műsorával. 18 órakor a Szüreti nótacsokor című operett- és nótagála várta a közönséget Tarnai Kiss László, Csuti Csaba, Mendi Milán, Szávolovics Gabriella, Morvai Noémi, Oláh Kálmán és zenekara közreműködésével.

Szombaton délelőtt 10 órakor vette kezdetét helyi civil szervezetek és vállalkozó kedvű polgárok részvételével a Szüret ízei főzőverseny, amelyen az első helyezést Kölesdi Gábor (Bölcske) érte el. Második helyen végzett Görög István. A művelődési központ csapata a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott.

A délelőtti program fénypontja az Alma Zenekar koncertje volt. A koncert előtt több mint fél órával már gyülekezett a közönség.  Ezt az időt használták ki a szervezők, és szólították meg a gyerekeket a hagyományos szüreti tevékenységek (szőlődarálás, -préselés) és a kukoricamorzsolás bemutatására és kipróbálására. Az eszközöket a Kertbarát Klub, Pataki László és Simon Imre bocsátotta rendelkezésre. Kémenes László, a Kertbarát Klub tagja segített a gyerekeknek, akik élvezték a morzsolást, darálást és a végén szívesen kóstolták a présből kifolyó mustot. A szülők szórólapokon tájékozódhattak a „Dunaföldvári Tájház megmentése” című projektről.

A szüreti fesztivál legnépszerűbb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja a szüreti felvonulás. 120 néptáncos (a földvári Levendula Művészeti Iskola növendékei és az Ördögszekér Táncegyesület táncosai, valamint a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes), a Löfan mazsorett csoport mellett a Móri Ifjúsági Fúvószenekar, több mint 10 lovas kocsi, 2 kisteherautó, 1 dzsip és számos lovas alkotta a hagyományos útvonalon végighaladó színes kavalkádot. A felvonulás után a Löfan Mazsorett és a Móri Ifjúsági fúvószenekar, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület és a dunaföldvári Ördögszekér Táncegyesület tagjai adtak gálaműsort a fesztiválsátorban, majd a Hoppáré Zenekar lépett a közönség elé. 20 órától az Ocho Macho együttes koncertjét hallhatták az érdeklődők.

A két nap alatt kézművesek portékáiból is válogathattak a dunaföldváriak, és finomabbnál finomabb borokat is kóstolhattak.

2016.07.11-15. – Történelmi tábor

A Művelődési Ház 2016. július 11-15. között szervezte meg történelmi táborát az Ispánházban. Közel 30 alsó tagozatos általános iskolás vett részt a nyári szünidőt színesítő programon.
Az idei évben nem egy történelmi korszakot választottunk ki, hanem a magyar történelem különböző időszakaiból szemezgettünk. Ennek megfelelően első nap a honfoglalás korába kalandoztunk, másnap és harmadnap az Anjou-kor volt a téma. A negyedik és ötödik napon a török kori hódoltság korában jártunk.
A nyári tábor elsősorban a szabadidős programok keretébe sorolható, de remek lehetőséget ad a tanulásra is.  A napot keretbe foglaltuk: a gyerekek minden reggel átmentek az időkapun és a feldolgozni kívánt korba jutottak, majd délután szintén az időkapun keresztül visszajöttek a jelenbe.
Elengedhetetlen része volt a délelőttnek a tánctanulás. Az adott korhoz illeszkedő stílusú, egyszerű lépésekre épülő táncokkal ismerkedtek. Az önfeledt mozgást és táncélményt akkor élhették meg, ha olyan szintre jutottak, hogy belefeledkeztek a táncba, ez néhány esetben sikerült. Fontosnak tartottuk, hogy képek vetítésével összefoglalót adjunk a feldolgozott korszak történelmi eseményeiről, harcászatáról, fegyvereiről, kultúrájáról, hitéletéről, annál is inkább, hiszen az alsó tagozatosok viszonylag szerény történelmi ismeretekkel rendelkeznek.  A tábori keretek remek lehetőséget biztosítanak a korokhoz kapcsolódó tárgyak, eszközök előállítására, egyben az „észrevétlen” tudásátadásra. A honfoglalás korhoz kapcsolódóan a gyerekek készítettek tarsolyt, sámándobot, övet, hajfonatkorongot. Az Anjou-kor mélyebb megismerését szolgálta a pajzs, sisak, fejdísz, szépítőszerek, kencék készítése.  A legnagyobb sikert a zokniból készült ló aratta. A török korral foglalkozó napok kézműves termékei: a pajzs, a fez (török fejfedő), arckendő.
Egy délelőttöt a helyi – felújításra váró – tájházban töltöttünk. A gyerekek megismerték az épületet és az udvart, „liliomos aranyforintokat” kerestek a fűben. A jövő évi tábor során a terveknek megfelelően már a felújított tájházat és foglalkoztatót vehetik birtokba és használhatják a résztvevők.
Az Anjou- és a török korhoz kapcsolódóan Szabó Ágnes drámapedagógiai foglakozással színesítette a tábor programját. A Dunaföldvári Hagyományőrző Íjászok Egyletének tagjai a honfoglalással foglakozó napon bemutatót tartottak a gyerekeknek, amelynek keretében a lövészet mellett kipróbálhatták a csatacsillag- és a kelevézdobást is. A jó időt kihasználva egy délután a dunaföldvári strandfürdőben hűsítettük magunkat.

Táborvezetők: Fafkáné Simon Ildikó és Szabó Szabolcsné