2016.09.23-24. – Szüreti Fesztivál

2016. szeptember 23-24-én zajlott Dunaföldváron a Szüreti Fesztivál. A rendezvény helyszíne a város főutcáján felállított rendezvénysátor és a közelében elhelyezkedő nagyszínpad volt. A programsorozat pénteken délután 17 órakor kezdődött a Bátai tamburazenekar műsorával. 18 órakor a Szüreti nótacsokor című operett- és nótagála várta a közönséget Tarnai Kiss László, Csuti Csaba, Mendi Milán, Szávolovics Gabriella, Morvai Noémi, Oláh Kálmán és zenekara közreműködésével.

Szombaton délelőtt 10 órakor vette kezdetét helyi civil szervezetek és vállalkozó kedvű polgárok részvételével a Szüret ízei főzőverseny, amelyen az első helyezést Kölesdi Gábor (Bölcske) érte el. Második helyen végzett Görög István. A művelődési központ csapata a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott.

A délelőtti program fénypontja az Alma Zenekar koncertje volt. A koncert előtt több mint fél órával már gyülekezett a közönség.  Ezt az időt használták ki a szervezők, és szólították meg a gyerekeket a hagyományos szüreti tevékenységek (szőlődarálás, -préselés) és a kukoricamorzsolás bemutatására és kipróbálására. Az eszközöket a Kertbarát Klub, Pataki László és Simon Imre bocsátotta rendelkezésre. Kémenes László, a Kertbarát Klub tagja segített a gyerekeknek, akik élvezték a morzsolást, darálást és a végén szívesen kóstolták a présből kifolyó mustot. A szülők szórólapokon tájékozódhattak a „Dunaföldvári Tájház megmentése” című projektről.

A szüreti fesztivál legnépszerűbb és legnagyobb érdeklődésre számot tartó programja a szüreti felvonulás. 120 néptáncos (a földvári Levendula Művészeti Iskola növendékei és az Ördögszekér Táncegyesület táncosai, valamint a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes), a Löfan mazsorett csoport mellett a Móri Ifjúsági Fúvószenekar, több mint 10 lovas kocsi, 2 kisteherautó, 1 dzsip és számos lovas alkotta a hagyományos útvonalon végighaladó színes kavalkádot. A felvonulás után a Löfan Mazsorett és a Móri Ifjúsági fúvószenekar, a szekszárdi Bartina Néptánc Egyesület és a dunaföldvári Ördögszekér Táncegyesület tagjai adtak gálaműsort a fesztiválsátorban, majd a Hoppáré Zenekar lépett a közönség elé. 20 órától az Ocho Macho együttes koncertjét hallhatták az érdeklődők.

A két nap alatt kézművesek portékáiból is válogathattak a dunaföldváriak, és finomabbnál finomabb borokat is kóstolhattak.