Események

Karácsonyi készülődés

2016. november 7-én és 21-én tartottuk a művelődési házban a Tájház Projekt keretében megvalósított Karácsonyi készülődés című szakmai továbbképzést.  A felnőttek számára meghirdetett programot Tóth Gyöngyi gyékény-, csuhé-, szalmatárgy készítő vezette.

A karácsony közeledte jó alkalmat teremtett arra, hogy az ünnepkör köré építsük fel a tematikát. Városunk, Dunaföldvár ezer szállal kötődik a mezőgazdasághoz, a hagyományos paraszti kultúrához. A csuhé feldolgozása a paraszti társadalomban a kukorica termesztésének elterjedésével egyidős (a XVIII. századtól).  Dunaföldváron is van hagyománya, elsősorban szőlőkötözőt és szatyrot készítettek belőle. A foglalkozásokon a népi kézműves hagyományokat elevenítettük fel.

A csuhé feldolgozásának két alapvető módja a kötözés és a fonás.

Az első foglalkozáson figurákat készítettünk. Az érdeklődők megismerkedhettek az alapanyaggal, tulajdonságaival, előkészítésével, feldolgozásának lehetőségeivel.
Kötözéssel régen elsősorban gyermekjátékokat készítettek. A csuhé ma – a természetes anyagok újrafelfedezésével – a karácsonyi ünnepek kedvelt alapanyaga lett. A betlehem figurái, karácsonyfadíszek, angyalkák könnyen elkészíthetők kötözéssel. Ehhez nyújtottunk segítséget az alapok bemutatásával, egyszerűbb és bonyolultabb angyalkák készítésével.

A második foglalkozáson a fonás alapjait tanulták meg a résztvevők. Fonással kosárkát, szatyrot, székeket készítettek régen is, ma is.
A fonáshoz szükséges eszközök, szerszámok ismertetésével kezdtük a foglalkozást. A csuhé megfelelő előkészítése (tépés, vágás, áztatás) után falapra bevert szögek köré csillagot fontunk – karácsonyfadísznek. Ezzel a kisebb tárggyal a résztvevők könnyebben sikerélményhez juthattak, miközben elsajátították a sokak szerint nehéznek tartott csuhéfonást.

A programon közel 40 fő vett részt, elsősorban az Őszi Alkony Nyugdíjasklub tagjai.

Elkezdődtek a munkálatok

Dunaföldvár Város Önkormányzata több mint 61,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 keretében a „Vidéki kulturális és természeti örökség megőrzése” című pályázati felhíváson a dunaföldvári tájház megmentésére.

Az önkormányzat a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezővel a bölcskei székhelyű UNIKORN-ÉPKER Építőipari és Szolgáltató Kft-vel 2016. október 4-én kötötte meg a vállalkozási szerződést.

Az építési beruházás keretében először a tájház épületének szerkezeti megerősítésére, a nádfedeles tetőszerkezet felújítására, valamint a csikóstűzhely és kemence felújítására kerül sor, hogy az épület helytörténeti és néprajzi kiállítóhelyként működhessen.

Ezenkívül a jövő évben egy foglalkoztatóként funkcionáló melléképület építési munkái fognak zajlani. Ebben az épületben kapnának helyet a tájházhoz, a falusi népi életmódhoz kapcsolódó szokások, tevékenységek bemutatása, játékos formában történő gyakorlása, múzeumpedagógiai foglalkozások. Az épület egy átlagos létszámú iskolai csoportot (25 fő) tud majd befogadni. Nyári időszakban a kialakításra kerülő nagy, fedett, árnyékos teraszon is lehet majd foglalkozásokat tartani, mely tolóajtók segítségével összekapcsolható lesz a belső térrel.

A teljesítés határideje 2017. április 21.