2016.08.26-27. – Nomád tábor

image_001_c

Városunk Művelődési Központjának rendezvényszervezője, Fafkáné Simon Ildikó segítségével – az elmúlt hétvégén augusztus 26-27 között – Nomád tábort szervezett csapatunk, a Hagyományőrző Íjászok Dunaföldvári Egylete. A Lőterünkön megrendezett eseményre hívtuk az érdeklődő gyermekeket és szüleiket, illetve hozzátartozóikat, akik szép számmal meg is jelentek.

Pénteken előkészületi munkák folytak, tereprendezés, foglalkoztató helyek elkészítése, valamint a tábor működéséhez szükséges anyagok előállítása, megvásárolása.

Szombaton reggelivel vártuk a résztvevőket, zsíros kenyérrel, teával, szalonnával, paprikával, paradicsommal, tízóraira és uzsonnára pedig őszibarackkal, ebédre gulyáslevessel kínáltuk őket. Itt köszönjük meg Jákli Viktor és Jákli Mihály támogatását, amit az étkezési alapanyagok beszerzéséhez nyújtottak. Reggeli után, illetve egész nap, a jelenlévők a kialakított lő pályákon tanulhatták, gyakorolhatták az íjászatot, a csatakereszt dobást és a kelevézhajítást. Akit érdekelt, segíthetett a jurta felállításában, amit a jurta tulajdonosának, a Nagyvenyimi Elek Józsefnek köszönhettünk. A művelet közben hasznos információkat hallhattunk Józsitól a jurta történetéről alkatrészeinek anyagáról, illetve érdekes megnevezéséről (pl. satrafa). E mellett lehetőség volt megnézni és tanulmányozni egyik tagunk, ifj. Slámer István – álcaháló segítségével kialakított – hadtörténeti kiállítását is, ami a helyi tévések körében is nagy sikert aratott. Délután meglátogattuk azt – az Attila utcában lévő – parasztházat, amit Dunaföldvár kapott egy Tájház kialakítására. Megnéztük belülről is az épületet, majd az udvarán a gyerekek bemutattak néhány íjjal lövést a felállított célokra, amit a táborban tanultak. Este, tüzes nyílvessző segítségével, tábortüzet gyújtottunk, majd a saját készítésű nyársakon szalonnát sütöttünk. Vacsora után a vállalkozó szellemű résztvevők megvetették ágyukat a jurtában, ott aludva ki a nap „fáradalmait”.

Vasárnap a bőséges reggeli után még gyakorolhattak a pályákon az erre igényt tartók, majd tábor és jurta bontás, valamint rendrakás következett.
Abban a reményben vettünk búcsút a Nomád tábortól és a részvevőktől, hogy jövőre, ha nem is éppen így, de megismételjük – akár egy hetesre bővítve – a rendezvényt.